Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Grundläggande programmering i C

en del av AD1 och PK2

För att lära sig C måste man öppna ögonen.

Föreläsare: Jesper Wilhelmsson Rum: 1335 Tel: 471 1046

Kort kursbeskrivning
Inlämningsuppgifter
Resultat och lösningar till de alternativa uppgifterna
Resurser

Noteringar

  • (2 mar. -05) Exemplet från dagens föreläsning finns nu att ladda hem från schemat nedan. Både array- och list-versionen.
  • (1 mar. -05) Jag håller på att skriva ett debug-verktyg för att testa enskillda funktioner i uppgift 4. För att detta debug-verktyg ska kunna fungera har jag varit tvungen att ge er lite mindre frihet i hur uppgiften får lösas. En ny .c-fil med nya kommentarer finns att hämta hem. Detta är inte en ändring av uppgiftens spec som sådan, utan bara några striktare regler att följa OM man vill använda debug-verktyget.
  • (22 feb. -05) Uppgift 3B var lite otydligt specificerad. En tydligare beskrivning finns nu i det uppdaterade dokumentet. En pinsam bugg i inlämningsuppgift 5 är också fixad så ladda hem en ny version av inlämningsuppgifterna och släng er gamla kopia. Buggen hade tyvärr även smittat av sig på föreläsningsanteckningarna för föreläsning 2, så en ny version av det dokumentet är också upplagt (endast sista sidan är ändrad).
  • (21 feb. -05) Föreläsningsanteckningarna för föreläsning 2 är nu upplagda i schemat nedan. Precis som förra veckan innehåller de utförligare information om saker som jag nämnde på föreläsningen.
  • (14 feb. -05) Det blev lite kort om tid på slutet av föreläsningen. Jag han inte visa hur ni ska använda gcc. Detta är dock ganska tydligt förklarat i Inlämningsuppgift 1. Uppgifterna har ju ingen hård deadline än på ett tag så om det inte går att lösa uppgifterna 1 och 2 på grund av bristande information så hör av er till mig. Allt material som visas på overhead och alla externa referenser som jag hänvisar till på föreläsningarna hittar ni under rubriken Resurser ovan. Föreläsningsanteckningar kommer att dyka upp i schemat nedan så snart jag renskrivit dem något.

Har du frågor?

Jag har inte satt upp några kontorstider för denna kurs eftersom erfarenheten visar att dessa tider är de enda tillfällen som ingen har några frågor (oavsett när tiderna ligger). Passa på att fråga på föreläsningarna och rasterna. Fråga kurskamrater och diskutera problemen. Om det skulle finnas obesvarade frågor kvar så kan ni boka en tid med mig för att få hjälp.

Att boka tid

Tider bokas via e-post. Skriv din fråga i brevet! Det är viktigt att ni skriver ner frågan ordentligt så att jag har en möjlighet att bedömma hur lång tid som behövs för mötet. Jag svarar normalt inte på frågor via e-post. Jag svarar inte på frågor om ni knackar på min dörr utan att ha bokat tid.

Schema

Notera att det händer ganska mycket i denna kurs under vecka 9. Planera därför din tid i tid! Det är MYCKET olämpligt att ha resor eller större fritidsaktiviteter inplanerat vecka 9.

Allt föreläsningsinnehåll i schemat är preliminärt och kan förändras beroende på vad ni ställer för frågor. Samtliga föreläsningar är i 1311 och alla labbar är i 1515.

Tid Typ Innehåll
Mån 14/2 15-17 Föreläsning DVP / IT Introduktion till språket. Typer/Variabler, If-else, Loopar, I/O. C vs ML. Inlämningsuppgifter finns tillgängliga. Föreläsningsanteckningar (PDF)
Mån 21/2 15-17 Föreläsning DVP / IT Funktioner, strängar, arrayer. Föreläsningsanetckningar (PDF) Uppgift 1 & 2 bör vara klara. (mjuk deadline)
Fre 25/2 13-15 Lab DVP / IT Jobba (och bli klar) med uppgift 3. (mjuk deadline)
Tis 1/3 13-15 Föreläsning DVP / IT Mer arrayer, pekare och minnesallokering.
Tis 1/3 15-17 Lab DVP / IT Jobba med uppgift 4.
Ons 2/3 13-15 Föreläsning DVP / IT Mer pekare, struct, minneshantering. Källkodsexempel: film.c, film_list.c Varning! Okommenterad kod!
Ons 2/3 15-17 Lab DVP / IT Jobba med uppgift 4.
Tor 3/3 15-17 Föreläsning DVP Makron. Finkod och Fulkod.
Fre 4/3 13-17 Lab DVP Jobba med uppgift 5.

Utnyttja den möjlighet till hjälp som finns! Var närvarande på föreläsningar och laborationer och ställ frågor till mig och alla kurskamrater.

Uppdaterad  2005-03-02 18:47:28 av Jesper Wilhelmsson.