Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Kursinformation

Om du är student i kursen Datakommunikation I förutsätts det att du på egen hand tagit del av informationen på denna sida. Den viktigaste informationen tas även upp vid kursupptakten. Sidan uppdateras kontinuerligt och det är studentens ansvar att hålla sig à jour med aktuell information.

Lärare

Kursansvarig och föreläsare är Erik Nordström. Se kursens startsida för information om lärare, jourtider och hur du söker hjälp. Om du vill prata med en lärare, kom överens om en tid i förväg via mail. Att komma förbi lärarens kontor oannonserat utanför uppsatt jourtid uppskattas inte.

Sändlista

Lärarna i kursen kommer att använda en sändlista som inkluderar studenternas epostaddresser för att distribuera information. Brev som har med kursen att göra har en ämnesrad som inleds med texten [DK1]. Vi förutsätter att du som student kontrollerar din student-epost regelbundet, alternativt håller koll på hemsidans nyhetsdel för att ta del av viktig information som har med kursen att göra.

Registrering och Sen antagning

Kursregistrering sker elektroniskt via studentportalen. Studenter som inte är antagna vid det första kurstillfället kan antas i mån av plats, utan några garantier. Efter den första kursveckan antas inga nya studenter.

Kurslitteratur

Kursbok är "Computer Networking - A Top-Down Approach" och är skriven av James F. Kurose och Keith W. Ross.

http://www.it.uu.se/edu/course/homepage/datakom/ht07dv/kursinfo/books.jpeg

Vi kommer att använda oss av den fjärde upplagan (ISBN-13: 978-0-321-49770-3, ISBN-10: 0-321-49770-8). Samma kursbok användes även föregående år fast i tredje upplagan. Vi kommer att försöka ge läsinstruktioner även för den upplagan.

Boken är relativt lättläst, men eftersom boken är tänkt att användas i en grundkurs i datakommunikation så är många detaljer utelämnade för att göra innehållet mer lättillgängligt. Tyvärr kan boken upplevas som pratig och utelämnandet av detaljer och ingående tekniska beskrivningar som frustrerande. Det är heller inte alla som är bekväma med bokens "top-down approach", dvs att börja från applikationslagret och sen arbeta sig neråt i stacken.

Om du har fått tag i en äldre upplaga så kan det förekomma avvikelser i läsanvisningarna, men till stora delar är materialet detsamma. Boken kommer att användas en hel del under både grupparbeten och övningspass och de förutsätts att samtliga studenter har tillgång till den.

Examinationsform

Kursen består av en teoretisk del och en praktisk del som bägge examineras kontinuerligt under kursens gång. I slutet av kursen ges ett av betygen U-3-4-5. Om du siktar på ett visst betyg, läs informationen på denna sida noggrant för att förstå vilka krav som du måste uppfylla. Det är ditt eget ansvar att se till att du är införstådd med kraven. Det går inte att komma i efterhand och klaga på att du missförstått vad som krävts.

Teoridelen examineras i form av seminariepresentationer, grupparbeten, övningspass, duggor, reflektioner och en fördjupningsuppgift. Den praktiska delen examineras genom ett antal laborationsuppgifter. Varje delmoment/laboration är värd ett antal procent som baseras på värderingen av din insats i respektive delmoment. Inga returer eller kompletteringar är möjliga.

Det finns tre olika typer av procentsatser som delas ut: basprocent, bonusprocent och labprocent. Dessa används sedan som riktmärken för betygen enligt följande tabell:

Kursdel Betyg Basprocent Bonusprocent Labprocent
Teoridel 3 70 - -
Teoridel 4 70 40 -
Teoridel 5 70 60 (*) -
Labdel G - - 70

För att klara kursen krävs minst betyg 3 på teoridelen samt betyg 'G' på labdelen. (*) För överbetyg (=5), krävs att studenten gjort alla duggor samt fördjupningsuppgiften med godkänt resultat. Se nedan för tydliggörande.

Teoridel

Teoridelen ger basprocent och bonusprocent enligt följande tabeller:

Examinationstillfällen som ger basprocent
Delmoment Procent Anmärkning
Seminariepresentation 0-20% Obligatoriskt delmoment
Grupparbete 0-45% (3 st á max 15%)
Övningspass 0-20% (2 st á max 10%)
Dugga 0-15% (1 st á max 15%) Obligatorisk för betyg 5
Examinationstillfällen som ger bonusprocent
Delmoment Procent Anmärkning
Grupparbete 0-15% (*) se nedan
Dugga 0-15% (*) se nedan. Obligatorisk för betyg 5
Reflektioner 0-40% (10 st á max 4%)
Fördjupningsuppgift 0-30% 15% krävs på denna för att få betyg 5!

(*) För grupparbeten och duggor gäller följande. Max 3 st grupparbeten och 1 st dugga kan ge basprocent. Max 1 st grupparbete och 1 st dugga kan ge bonusprocent. Det 4.e grupparbetet och den 2:a duggan ger automatiskt bonusprocent istället för basprocent. Om den situationen uppstår att man fått 70 basprocent innan det tredje grupparbetet eller första duggan så ger dessa bonusprocent istället för basprocent eftersom man då inte behöver fler basprocent.

Observera att antalet angivna procent i tabellerna ovan är den maximala utdelningen man kan få! Den faktiska utdelningen beror på hur väl man genomför varje delmoment!

Närmare information om genomförandet av de olika delmomenten hittar du på denna sida.

Tydliggörande av krav för betyg 5

Utöver procentkraven är båda duggorna och fördjupningsuppgiften obligatoriska. På fördjupningsuppgiften krävs minst 15%. Eventuellt procentkrav på duggorna kommer meddelas senare.

Laborationsdel

Det finns totalt 5 laborationer, minst fyra behöver göras för att komma upp i de 70 labprocent som krävs för godkänt på labkursen. Om man inte vill slutföra labkursen under läsperioden har man på sig fram till läsårets slut, men får då räkna med att labbarna inte rättas förrän i augusti.

Närmare information om laborationerna hittar du på denna sida.

Inlämningar

Rättning och bedömning

För att du ska veta hur du ligger till är vår ambition att rätta så snabbt som möjligt. Bedömning sker med avseende på såväl innehåll som framställan: om du presenterar ett korrekt svar på ett bristfälligt sätt ger det poängavdrag. Svar på frågor bedöms efter hur tydligt det är att studenten har förstått vad frågan handlar om - ett korrekt svar utan tillräcklig motivering ger poängavdrag.

Returer och uppskov

Inga returer ges - bristfälliga lösningar får procentavdrag istället. På grund av möjligheten att välja bort flera av delmomenten och ändå klara kursen kommer uppskov med deadlines att delas ut företrädelsevis för obligatoriska delmoment, och då endast om synnerligen goda skäl föreligger.

Vad händer om man får för få basprocent?

Om du vid kursens slut har färre än de basprocent som krävs för betyget G görs en individuell bedömning av dina möjligheter att komplettera upp till ett G. Om bedömningen är att prestationen i kursen är för låg för att en komplettering ska vara aktuell innebär det att du är underkänd på kursen och därmed hänvisad till att gå om den vid ett senare tillfälle.

Fusk

Alla former av fusk är naturligtvis helt oacceptabla, och kommer direkt att leda till ett disciplinärende.

Den i särklass vanligaste anledningen till att man frestas att fuska är att man hamnar i en akut tidsnöd. Detta kan man naturligtvis genom att börja i tid, men ibland kan man ändå köra fast på någon liten detalj. Vi har försökt att utforma problemen så att det inte ska gå att köra fast alltför hårt, men ibland kan man göra det ändå. Sitt inte för länge med detaljer, utan sök i så fall hjälp innan det blir tidsnöd.

Vi som undervisar i kursen finns här för att hjälpa er. Ställ gärna frågor i anslutning till föreläsningar, eller besök oss på våra jourtider. Utanför dessa tillfällen, skicka gärna epost till dk1teachers kanelbulle it.uu.se så försöker vi att besvara dem så snabbt som möjligt.

Uppdaterad  2007-10-25 14:56:59 av Erik Nordström.