Syftet med lärjournalen är huvudsakligen att du själv ska få ökad medvetenhet om vad du lär dig under projektet. Bieffekter är att journalen ger lärare på kursen viss information om vad du arbetat med under projektet, även om det du jobbat med inte kommer med i slutprodukten, samt att du själv får ett underlag för att fundera över hur och när just du lär dig bäst.
I lärjournalen gör du anteckningar om allt du lär dig under projektet, oavsett vad det handlar om eller hur du lär dig det. Det kan t ex vara sådant du läser dig till, egna iakttagelser och slutsatser eller sådant du lär dig av lärare eller andra studenter. Lärdomarna kan handla om nya programmeringsspråk, concurrency, att arbeta i grupp, presentationsteknik, etc. Kort sagt – vad som helst.
Du kan välja att skriva din lärjournal i Microsoft Excell eller i något kalkylprogram som stöder formatet ODS (Open Document Spreadsheet).
Varje post i lärjournalen innehåller fyra fält:
Journalen ger den mest korrekta bilden av ditt lärande om du lägger till en post varje gång du upplever att du lär dig något. Att göra det kan dock upplevas som att det stör arbetet i projektet så du får själv ansvara för att hitta en form som passar dig. Du kan t ex lägga till poster där du berättar om dagens (större) lärdomar i slutet av varje arbetsdag. Vi rekommenderar att du arbetar med journalen minst en gång i veckan.
Du behöver inte skriva något i journalen om du inte upplever att du lärt dig något. Att du inte lär dig något alls under hela projekttiden är osannolikt, men det är troligt att du lär dig mer visa dagar/perioder än andra.
En stor skillnad mellan lärjournalen och en projektdagbok (som jag tror att du skrivit tidigare) är att om det uppstår perioder då du är väldigt produktiv i projektet utan att lära dig så mycket nytt kan lärjournalen vara tom, medan du i en projektdagbok skulle berätta om vad du gjort.
Din individuella lärjournal skall döpas om till learning-journal-group-X-by-Y-Z.{xlsx, osd} där: