Vetenskaplig rapport

Allmänt om tekniska och vetenskapliga rapporter

Aletta Nylén

En rapport består av tre delar – Inledning, Huvuddel och Avslutning. Nedanstående figur visar exempel på vad som kan finnas i de tre delarna, men exakt vad som ska finnas i varje del måste avgöras från fall till fall. Ett exempel är diskussionen, som om den är kort passar bra att ha i avslutningen men om den är lång och starkt kopplad till resultaten kan passa bättre i huvuddelen.

Rapportens syfte och målgrupp

En rapport skrivs alltid i syfte att förmedla något, rapportens budskap, till en speciell (grupp av) mottagare. För att budskapet ska nå mottagaren är det viktigt att den håller sig till ämnet, d v s att den röda tråden är tydlig, samt att språk, stil och nivå är lämpliga för mottagaren.

Det är viktigt att tidigt i rapporten tydligt berätta varför det som presenteras är intressant för den tilltänkta målgruppen. Att arbetet är intressant för författaren räcker alltså inte, utan här behöver författaren försöka sätta sig in i andras perspektiv. Ett arbete kan vara intressant för omvärlden på många olika sätt. Några exempel är att arbetet:

  • bidrar till att lösa aktuella, tidigare olösta, problem,
  • presenterar nya sätt att lösa tidigare lösta problem där det nya lösningssättet har egenskaper som skiljer sig från tidigare lösningssätt
  • bidrar till samhällsutveckling på nya sätt, oavsett om någon tidigare uppfattat avsaknad av bidraget som ett problem eller inte

För produktrapporter är det viktigt att rapporten genomgående handlar om den produkt som ska beskrivas. Det är oftast inte relevant att beskriva hur arbetet med att framställa den gått till, d v s detaljer som att produkten framställts i grupp, i vilken ordning och av vem olika beslut tagits och att det blivit tidsbrist mot slutet är inte relevanta.

Titel och inledning

Både titel och inledning syftar till att fånga läsarens intresse, så att denne blir motiverad att läsa resten av rapporten. Rapportens titel spelar en särskilt viktig roll då den ofta är avgörande för om läsaren alls väljer att titta på rapporten. I utbildningssammanhang ser vi ofta titlar som “Rapport” eller “Rapport – robotprogrammering” som varken är särskilt beskrivande eller intresseväckande. Försök i stället att hitta en titel som beskriver vad som är utmärkande för just din problemställning och lösning, t ex “Mårten - En robot för strumpsortering”.

Titel

Välj en beskrivande och intresseväckande titel!

Exempel på sådant som kan göra läsaren intresserad är att rapporten behandlar ett ämne som denne (redan) är intresserad av, att frågeställningen är relevant för läsaren eller att rapporten beskriver en ny och spännande tillämpning. Att rapporten är lättläst och innehåller bilder brukar också tilltala läsaren.

Tänk på att det är du som författare som ansvarar för att beskriva hur arbetet är relevant och i vilket kontext. Genom att öppna läsarens ögon för nya sätt att se på problemet kan du göra denne intresserad av ditt område.

Relaterat arbete

Avsnittet Relaterat arbete (Related Work) syftar till att hjälpa läsaren att förstå hur det arbete som presenteras förhåller sig till annat vetenskapligt arbete. En bieffekt är att avsnittet också visar hur insatt författaren är i området, dvs om det går att ha förtroende för dennes kunskaper och arbetets kvalitet.

Vad man tar upp i avsnittet beror mycket på vad rapporten presenterar. Man kan t ex ta upp andra ansatser att lösa samma eller liknande problem, beskriva arbete som ligger till grund för det egna arbetet eller beskriva hur likartade lösningar tillämpats för att lösa andra typer av problem, i andra kontext. Ibland kan avsnittets innehåll utgöra en teoretisk grund för den analys och diskussion av de egna resultaten som presenteras senare i rapporten.

Avsluta rapporten

Avslutningen är en av rapportens viktigaste delar. Om läsaren läser rapporten från början till slut är det avslutningen som avgör vilket intryck läsaren lämnar rapporten med. Eftersom avslutningen ska summera rapporten och lyfta fram det som är viktigast är det många läsare som väljer att läsa avslutningen först, innan de bestämt sig för om rapporten är tillräckligt intressant för att de ska lägga tid på att läsa hela. Det är därför viktigt att avslutningen berättar tillräckligt mycket om arbetet för att den ska vara begriplig även om den läses fristående.

Hur vet jag om jag lyckats?

Din kommunikation fungerar om du lyckats förmedla ditt budskap. Enklaste sättet att ta reda på om budskapet “gått fram” är att be någon läsa din text och sedan berätta för dig vad denne förstått och inte förstått. Denna återkoppling är mycket värdefull i processen att förbättra en text eftersom författaren, som ju är expert på sitt ämne, ofta blir lite “hemmablind”.