Introduktion till datorer 2016
Introduktion till datorer (också känt som dataproppen) är en del av ditt programs introduktionskurs. Till skillnad från matteproppen ger introduktion till datorer högskolepoäng.
Momentet är indelat i olika moduler och för varje modul finns en uppgift som skall lämnas in. När du blivit godkänd på uppgifterna är du också klar med detta kursmoment.
OBS!
Vilka moduler just du skall läsa och skicka in uppgifter för beror på
vilket program du tillhör. Se din programspecifika sida för mer information:
Handledning
Handledning ges av handledare vid schemalagda tillfällen i datorsal. Handledarna är där för din förståelses skull, så våga fråga. Närvaro är inte obligatorisk. Däremot är det obligatoriskt att lämna in uppgifterna i tid. Deadline för ditt program hittar du i studentportalen.
Studentportalen och Fronter
För alla utom för ES hanteras inlämning av uppgifter och framsteg (status för inlämnade uppgifter) på kursens sida i Studentportalen.
För ES hanteras inlämning av uppgifter och framsteg i Fronter.
Inlämning av uppgifter i Studentportalen (alla utom ES)
På kursens sida i Studentportalen hittar du en meny i vänster kant 1. I denna meny finns ett avsnitt som heter Introduktion till datorer.
Överst i avsnittet om Introduktion till datorer finns länken Uppgifter till startsidan för den publika publika webbplatsen om Introduktion till datorer, dvs startsidan för den webbplats du besöker just nu. På denna webbplats hittar du all information om momentet Introduktion till datorer och de uppgifter som hör till detta moment.
I avsnittet om Introduktion till datorer hittar du även länkar till sidor för inlämning av de uppgifter som är obligatoriskt för ditt program. På bilden ovan återfinns länkar till inlämning av uppgifterna Studenttjänster, Excel och Matlab. Notera att detta endast är ett exempel på hur menyn kan se ut. För ditt program kan det se lite annorlunda ut då det skiljer sig lite åt mellan programmen gällande vilka uppgifter som är obligatoriska att lämna in.
När du klickar på en länk till en inlämning kommer du till en sida som ser ut ungefär som på bilden nedan.
Lämna in fil
När du är klar med en uppgift laddar du upp en fil med din lösning på sidan för inlämning av uppgiften i Studentportalen.
Deadlines
Deadlines för inlämning och komplettering återfinns på sidan för sidan för inlämning av respektive uppgift i Studentportalen.
- Notera att deadline för komplettering är satt senare än deadline för inlämning.
- För att kunna komplettera en upppgift måste du lämna in ett första försök till lösning innan deadline för inlämning.
- Vid rättning kan du bli ombedd att komplettera din lösning.
- Komplettering måste ske innan deadline för komplettering.
Registrering
Innan ditt första pass med handledning bör du se till att du är registrerad på din introduktionskurs. Om du inte är registrerad kommer du inte kunna lämna in de obligatoriska uppgifterna i studentportalen. Om du inte redan är registrerad skall du vända dig till din handledare för att få hjälp.
Campuskort
För att komma in i datasalar, seminarierum och föreläsningsalar behöver du ett Campuskort. Campuskorten delas ut vid receptionen i hus 3 på ITC (pollacks). Om du inte fått något sådant eller det inte fungerar, kontakta receptionen i hus 3 på ITC (pollacks).
Vid tekniska problem kontaktar du servicedesk. Telefon: 018-471 44 00
Studentkonto
Som student vid Uppsala universitet behöver du ett Studentkonto. Du får då en egen e-postadress, tillgång till universitetets fasta och trådlösa nät, du kan kontrollera dina studieresultat via Studentportalen, göra inlämningsuppgifter på institutionens datorsystem och mycket mer. Det är även här du registrerar dig på kurser du sökt samt anmäler dig till tentamen. Kontot är gratis.
Aktivera ditt studentkonto
Om du inte redan gjort det måste du aktivera ditt Studentkonto. För att aktivera ditt studentkonto kan du beöska surfkiosken utanför rum P4118b, Polacksbacken, hus 4, bottenvåningen (se karta nedan).
Studentkontot har två olika lösenord: A och B.
- Lösenord A används för inloggning på Studentportalen och skolans Wi-Fi.
- Lösenord B används bland annat för att läsa e-post och vid inloggning i PC-salar.
Skaffa ny engångskod
För att aktivera ditt Studentkonto behövs en engångskod. Om du inte har fått en engångskod hemskickad eller tappat bort den kan du få en ny engångskod genom att besöka besöka jourrummet P4118b (hus 4, bottenvåningen) eller receptionen i hus 3 (se karta ovan). Meddtag giltig ID-handling.