Vattenreningsteknik
Lär dig hur man renar avloppsvatten resurseffektivt!
En effektiv rening av avloppsvatten är mycket viktigt för miljön. En bristfällig rening kan ge allvarliga konsekvenser för våra sjöar och hav såsom algblomning och fiskdöd. Många av dagens avloppsreningsverk har genomgått en snabb förvandling från relativt enkla processer med låga reningskrav till verk som i högre grad utnyttjar olika biologiska processer. Dessa komplexa processer kräver en ökad grad av reglering och övervakning för att utnyttjas optimalt. I kursen ges grundläggande kunskap om metoder för avloppsvattenrening och du får ett mikrobiologiskt perspektiv på avloppsvattenrening (inklusive biogasprocessser).
Vi kommer att visa hur reglerteknik används för att styra olika processer i ett avloppsreningsverk. En översikt av alternativa reningsmetoder och dricksvattenrening ges också. Ett viktigt inslag i kursen är modellering av de olika reningsstegen. Modellerna används för att analysera, optimera och styra processerna. Simuleringsstudier används för att studera olika processlösningar och styrstrategier. Vi gör ett studiebesök på ett konventionellt stort reningsverk och på ett mindre reningsverk där naturnära metoder används.
Kursen ges som en 4.5 hp-kurs för de studenter som har grundkunskaper i reglerteknik och en 7.5 hp-kurs för de studenter som saknar förkunskaper i reglerteknik.
En biologisk reaktor i ett avloppsreningsverk. Förkunskaper: Grundkurser i reglerteknik och systemanalys.
Kursmål: Att ge kunskaper om metoder för avloppsvattenrening inklusive tillämpningar av modellering, simulering, mikrobiologi och reglerteknik.